ליל הסדר בבית חולים

איפה אתם נמצאים בליל הסדר? עבור לא מעט משפחות, הנסיבות מצריכות מהן לספק תשובה אחת: “בבית החולים”. בין אם המדובר הוא באשפוז ממושך או נקודתי, ובלי קשר למחלה בה מאושפז אדם או הילד היקר להם מכל, עלול להיווצר מצב בו בליל הסדר לא ניתן לשחרר את הילד החולה לביתו. החדשות הטובות הן שהאפשרות לערוך את החג החשוב הזה בבית החולים קיימת גם קיימת, ואפילו מחזיקה במלוא הפוטנציאל להיות חוויה גדולה עבור כל המעורבים. ארגון ‘לתת תקווה’ בעוד פרויקט מיוחד, מרגש וממלא בתקווה.

השאיפה: לשחרר את החולים לביתם

מדי שנה, בתי החולים השונים בישראל עושים מאמץ ראוי על מנת לאפשר למאושפזים, צעירים ומבוגרים כאחד, לעשות את הסדר בביתם. אין הכוונה לכך שניתן להאיץ את הטיפול על מנת שיסתיים טרם החג – והרי המצב הרפואי לא מאפשר זאת ברוב המקרים – אלא לכך שכאשר מתאפשר, עשויים בתי החולים לשחרר את המטופלים לביתם, ולו למשך מספר שעות, על מנת שיערכו את הסדר עם בני משפחתם בסביבה ביתית.

יחד עם זאת, לצערנו, במספר לא מבוטל של מקרים הנסיבות לא מאפשרות זאת. אלא שגם כאן יש פתרון: בתי החולים בישראל יחד עם ארגון לתת תקווה עורכים במחלקות השונות שלהן חגים שונים, בנוכחות המטופלים, משפחותיהם והצוות המקצועי, כאשר את ההתייחסות העיקרית מקבל ליל הסדר. הוא יכול להיערך בחדר האוכל של בית החולים או אפילו במסדרונותיו, ולארח מספרים משתנים של אנשים. המטרה כאן היא לאפשר לאורחים את החוויה המלאה ביותר, העומדת בקנה אחד עם המאפיינים העיקריים של חג חשוב ומשפחתי זה, הידוע גם בתור “חג החירות”.

כדי להבין כיצד כל זה מתבצע ומהן ההכנות שיש לפני ליל הסדר ריכזנו כאן את התהליך בו לתת תקווה יחד עם בתי החולים מכינים ליל הסדר מיוחד למשפחות הילדים החולים.

ההכנות מתחילות הרבה לפני

המשפחה הישראלית הממוצעת, בבתים השונים, נערכת לפסח במשך שבועות, כאשר היבטים מובהקים של כך הם ניקיון הבית מחמץ, כמו גם ניקיון יסודי במיוחד של כל אחד מחדרי הבית. גם החלק הארי של בתי החולים, חשוב להזכיר, מבצעים פעולות שונות שנועדו להכין אותם לקראת החג. זה מתחיל עם הצבת שלטי הסבר, בשפות שונות, המבקשים מהאנשים המגיעים לבתי החולים שלא להכניס לתחומיו אוכל חמץ שבועות טרם ליל הסדר. חלק מבתי החולים מציעים, בהמשך לכך, ארונות וארגזים בהם המבקרים יכולים להותיר את החמץ, טרם כניסתם לבתי החולים, במטרה לאסוף אותו לאחר מכן.

סוגיה משמעותית נוספת שבתי החולים צריכים להתמודד איתה היא נושא הכשרת הכלים. בהקשר הזה, הבחירה המתבקשת ביותר היא רכישת סטים חדישים, ייעודיים לפסח, טרם כניסת החג. בדרך זו, הרי שמעבר לסוגיית הכשרות נוצרת כאן תחושה חגיגית של ממש עבור האורחים. בתי החולים מאפשרים לאנשים המיועדים לערוך את הסדר בתחומם להזמין מראש מנות בדרגות כשרות מיוחדת, דוגמת כשרות גלאט או מנות בד”צ, ואלה יגיעו למחלקות עצמן בליל הסדר.

האנשים שמבצעים מלאכת קודש

ארגון ארוחת סדר בבית החולים אינו דבר של מה בכך, בהתחשב בעובדה שאנשי בית החולים, שאמורים להיות אמונים על ארגון האירוע, נמצאים תחת עומס עבודה עצום בכל רגע נתון. כאן בדיוק נכנסים לתמונה ‘לתת תקווה’. אנשי הארגון אשר נמצאים בקשר מתמיד לכל אורך השנה עם בתי החולים השונים, לוקחים בכל שנה, רכז מיוחד עם צוות מתנדבים שלם, במטרה לסייע לבית החולים. במלאכת תכנון וארגון הערב החגיגי הזה. חלק מהאנשים השותפים לעשייה, אף לוקחים חלק משמעותי במהלך ליל הסדר עצמו: הם מארגנים את השולחנות, מסייעים בהגשת האוכל לאורחים ומשתתפים באופן פעיל בסדר עצמו.

בהמשך לכך, לא מעט גורמים, עשויים לקחת חלק ב”תוכנית האומנותית” של ליל הסדר, והכול בהתנדבות מלאה!

חוויה ייחודית לכל הדעות

אם תשאלו אנשים שונים שהתנסו בעריכת ליל הסדר בבית חולים, סביר מאד להניח שכולם יזכרו את האירוע לטובה, למרות הנסיבות הלא נעימות שמביאות לכך. למעשה, בלא מעט מקרים יטענו האנשים כי מדובר באחד החגים המוצלחים ביותר שהם חגגו. לא קשה להבין מדוע: כאשר ‘לתת תקווה’ דואג לנטוע תקווה, שמחה ומשפחתיות בקרב המשפחות – דווקא בזמנים הקשים ביותר, נוצרת כאן חוויה שפשוט לא יכולה שלא להיחקק בזיכרון של כל מי שלקח בה חלק. קריאה משותפת של ההגדה, כמו גם שירת השירים על ידי עשרות משפחות וילדיהם החולים, הם חוויה עוצמתית ומרגשת במיוחד.

לתת תקווה – הופכים חלום למציאות גם בליל הסדר

אנחנו בלתת תקווה חושבים על כל פרט ופרט כדי ליצור את חווית ליל סדר המושלמת – ערכות המזון המוכנות שלנו מגיעות ארוזות באריזות מיוחדות בשיטת “רום סרוויס”. כל משפחה ומשפחה עוברת תשאול לגבי סוג האוכל האהוב עליה, ולגבי הצרכים המיוחדים אם ישנם.

נותרו עוד ילדים וילדות חולים במחלות קשות שעדיין לא השגנו מימון עבורם לארוחת ליל הסדר הקרובה.
קחו גם אתם חלק בסיוע בחגיגת ליל הסדר של ‘לתת תקווה’ ועזרו לילד חולה ולבני משפחתו להעלות חיוך על פניהם ולחגוג את החג כהלכתו.